Salvador Dalí

Col·lecció

L'FNMT-RCM dedica al genial artista Salvador Dalí (1904-1989) una segona emissió de la sèrie anomenada "Pintors Espanyols", amb la qual es vol retre homenatge als creadors espanyols més destacats al llarg de la història.

Aquesta segona sèrie consta de cinc monedes de col·lecció que recreen algunes de les obres més conegudes de l'autor.

Enllaç: Col·lecció II Sèrie Pintors Espanyols - Dalí

Biografia

Salvador Dalí va néixer el dia 11 de maig de 1904. Des de molt jove es va dedicar al dibuix i la pintura, i l'any 1922 va iniciar els estudis de Belles Arts a Madrid. Durant la seva estada a la residència d'estudiants va mantenir una gran amistat amb el poeta Federico García Lorca i el cineasta Luis Buñuel, amb qui va dur a terme nombrosos projectes artístics avantguardistes.

Després d'estudiar a Madrid, Salvador Dalí va viatjar a París i es va integrar en el grup de pintors i escriptors surrealistes. D'aquest període daten algunes de les obres que el converteixen en un dels màxims representants del surrealisme, com "El gran masturbador", "L'espectre del sex-appeal", "El joc lúgubre" i "La persistència de la memòria". El 1929 va conèixer la jove russa Helena Diakonova, coneguda amb el sobrenom de Gala, que des d'aquell moment es convertiria en el seu model i companya.

Salvador Dalí

Coincidint amb l'inici de la Segona Guerra Mundial, Salvador Dalí i Gala es van establir durant uns anys als Estats Units, on la seva pintura d'estil realista i oníric va tenir molt èxit. Va escriure "Vida secreta de Salvador Dalí" i també va treballar per al cinema, el teatre, l'òpera i el ballet. Dels anys quaranta daten obres importants com "Autoretrat tou amb bacó fregit", "La cistella de pa", "Leda atòmica" i "La Madonna de Portlligat". Convertit en un dels pintors més famosos del moment, l'any 1948 va tornar a Europa i va fer llargues estades a la seva casa i taller de Portlligat.

Durant els anys setanta Salvador Dalí va crear i inaugurar el Teatre-Museu Dalí, a Figueres, on s'hi exposa una gran col·lecció de la seva obra, des dels inicis i les seves creacions dins del surrealisme fins a les obres dels seus darrers anys de vida. Dalí, després de viure durant molts anys a Portlligat, quan va morir la seva esposa Gala es va traslladar uns anys al Castell de Púbol i va passar l'última època de la seva vida a la Torre Galatea de Figueres, prop del Teatre-Museu Dalí, on va voler ser enterrat.

L'any 1983 va crear la Fundació Gala-Salvador Dalí, la institució que gestiona, protegeix i fomenta el seu llegat artístic i intel·lectual.

Va morir el 23 de gener de 1989.

Obres

AUTORETRAT AMB L'HUMANITÉ, 1923

Aquesta obra representa un dels models del període cubista de Dalí en què segueix la línia del clownisme de Rafael Barradas. Aquest artista uruguaià va introduir el futurisme i el cubisme que havia vist in situ a terres italianes i franceses. Rafael Barradas havia creat l'anomenat vibracionisme, que es basava en la síntesi de plans cubistes i el dinamisme futurista, una influència que es percep a l'obra de Dalí Autoretrat cubista de 1923.

Enlace a la moneda. Abre en ventana nueva

Autorretrato con l'humanite, 1923.

COMENÇAMENT AUTOMÀTIC D'UN RETRAT DE GALA, 1933

Obra surrealista realitzada per Dalí l'any 1932 en què manifesta la seva voluntat per experimentar amb diversos graus de terminació de la imatge.

Enlace a la moneda. Abre ventana nueva

Autorretrato con l'humanite, 1923.

L'ESPECTRE DEL SEX-APPEAL, 1934

Aquesta obra es coneix amb el nom d'Espectre de la libido. Presenta alguns dels versos del poema "L' amour et la mémoire", on l'amor estaria representat per un cos putrefacte i la memòria, per la presència d'un nen petit. Respecte aquest, es tracta del propi Dalí ubicat a la part inferior dreta, vestit de mariner en record dels seus anys d'infantesa, portant una rutlla i un fèmur que fa de vareta.

Enlace a la moneda. Abre ventana nueva

Autorretrato con l'humanite, 1923.

TRISTANY I ISOLDA, 1944

La llegenda medieval de Tristany i Isolda fou una de les que més va atraure la imaginació de Salvador Dalí. Narra la història de dos amants i acaba desvetllant el mite de l'amor impossible, al qual afegeix forts components tràgics. Salvador Dalí va poder afrontar un tema tan atractiu en diverses ocasions durant la dècada de 1940. En concret, quan se li va encarregar que fes els escenaris per al ballet "Tristany i Isolda" de 1941 i per a una nova adaptació de 1944.

Enlace a la moneda. Abre ventana nueva

Autorretrato con l'humanite, 1923.

GALARINA, 1944/45

Abans de convertir-se per complet en un pintor d'"estil clàssic", Dalí va fer aquest magnífic retrat de Gala, la seva musa. Va trigar més de sis mesos a completar aquest retrat. El nom de Galarina se'l va posar Dalí com a comparació i símil de La Fornarina de Raphael.

Enlace a la moneda. Abre ventana nueva

Autorretrato con l'humanite, 1923.

LA TEMPTACIÓ DE SANT ANTONI, 1947

En el quadre es mostra Sant Antoni Abad en un desert, agenollat i sostenint una creu feta amb dues varetes per protegir-se de les temptacions que l'ataquen, amb l'antic gest de l'exorcisme.

El quadre descriu literalment les temptacions en què acostuma a caure l'home: triomf, sexe, or i riqueses.

Enlace a la moneda. Abre en ventana nueva

Autorretrato con l'humanite, 1923.

RETRAT DE PABLO PICASSO EN EL SEGLE XXI, 1947

Picasso manté sempre molt bons vincles amb Catalunya i des dels inicis de la carrera de Dalí es mostra interessat per la seva obra. Així doncs, no ens ha de sorprendre que en el primer viatge de Dalí a París, el jove artista s'afanyi a visitar Picasso. Aquest el rep al seu estudi i li ensenya l'evolució, en aquells moments, de la seva obra, una evolució que impressiona profundament Dalí. El nou estil de Picasso, en aquell moment força proper al de Breton, inclina per primera vegada cap al surrealisme la manera de pintar de Dalí.

Enlace a la moneda. Abre en ventana nueva

Autorretrato con l'humanite, 1923.

BUST DE DONA RETROSPECTIU, 1970

Bus surrealista realitzat per Dalí el 1930 i retocat el 1970.

Enlace a la moneda. Abre en ventana nueva

Autorretrato con l'humanite, 1923.