Moneda Circulant

Moneda Circulant

La fabricació de moneda metàl·lica (tant circulant com de col·lecció) constitueix una de les línies de producció més importants de la FNMT-RCM. Com a successora directa de la Seca* de Madrid, les primeres referències històriques de la qual daten del segle XV, el seu departament de Moneda és el de més tradició dins de l'entitat. Responsable de la fabricació de la moneda metàl·lica pel Tresor Públic espanyol, també realitza tasques per a qualsevol altre país, empresa o particular que ho sol·liciti.

(*) Nom originari de les cases de la moneda.

Procés d'encunyació

El procés de fabricació de moneda circulant constitueix una perfecta simbiosi entre el mil·lenari art del gravat, l'encunyació i els processos industrials més avançats. Avenç pel que fa a la tecnologia i gestió de materials, traçabilitat, robòtica i automatització, la darrera finalitat dels quals és dotar les monedes de la més alta qualitat i seguretat.

L'encunyació de moneda circulada es realitza en premses d'encunyar d'última generació, en les quals s'alimenta el cospell o disc preformat en forma de cargol per ajudar a la realització de la motllura de la moneda i, si el disseny ho exigeix, motius incusos al cantell, igualment realitzats mitjançant la tècnica en forma de cargol.

La configuració final del producte s'obté quan el metall del cospell s'adapta a les formes d'encuny anvers, encuny revers i virolla, en l'instant de l'estampació, per l'efecte de la pressió transmesa pel moviment dels encunys.

Monedes conmemoratives

Des de l'any 2004, els estats membres de la UE tenen la facultat d'emetre i posar en circulació una moneda commemorativa de 2 euros cada any, amb un anvers diferent al de les monedes destinades normalment a la circulació. Aquestes monedes són de curs legal a tota la zona euro. Les monedes en euros no destinades a la circulació passen a ser denominades monedes de col·lecció.

En xifres

Normativa i enllaços

Tecnologia i innovació

El Departament de Moneda de la FNMT-RCM està capacitat per aplicar les darreres tècniques de disseny i fabricació amb la finalitat d'obtenir la màxima qualitat i eficàcia, tot dotant les monedes de les màximes mesures de seguretat. Tenim com a exemple les ja conegudes monedes bimetàl·liques i la inclusió de la imatge latent, un desenvolupament propi patentat.

Un exemple de l'avanç en noves tècniques de seguretat és el desenvolupament propi conegut com a imatge latent. Aquset element s'aplica per mitjà d'un gravat d'alta precisió, amb cisells controlats numèricament, que afavoreixen l'obtenció d'una doble imatge gravada que canvia segons l'angle de visió.

Recentment la FNMT-RCM ha desenvolupat la Imatge Latent Quàdruple, que amplia fins a quatre les imatges que es poden observar, segons la incidència de la llum, bategant en una mateixa zona de la moneda.

Imatge Latent Quàdruple – Més informació >>