Laboratori

Laboratori

El Laboratori es desenvolupa a mitjans del segle XX, quan a més dels estudis de metalls, comença a fer assaigs amb papers i tintes. Avui dia la seva activitat és molt més àmplia i respon a la necessitat de dur a terme assaigs i estudis amb els nombrosos productes que es fabriquen a l'FNMT-RCM, sense oblidar la tasca d'investigació que té com a objectiu millorar els elements de seguretat i l'assessorament d'institucions públiques i privades.

Acreditacions

El Laboratori de l'FNMT-RCM compta amb les acreditacions següents:

 • Laboratori oficial de l'Administració de l'Estat.
 • Àrbitre de laboratoris de contrast de metalls preciosos.
 • Perit tècnic davant del Ministeri de Justícia.
 • ISO 17025 (ENAC). Assaigs d'aliatges monetàries d'or i or fi (880-920 ‰ / 990-999,9 ‰) i de plata (900-950 ‰).

Serveis

El Laboratori presta serveis d'assaig fonamentalment per garantir els productes fabricats a l'FNMT-RCM, però atès l'alt nivell d'especialització, ha ampliat aquests serveis cap a clients externs. En aquest sentit, realitza serveis d'assaig i col·labora amb bancs centrals, bancs privats, altres cases de moneda i impremtes de seguretat, i és laboratori de referència per al control de matèries primeres en licitacions tant en l'àmbit nacional com internacional.

 • Servei de proves d'impressió. Obtenció de proves d'impressió en offset sec i humit, calcografia, serigrafia i tipografia (numeració), a més de l'aplicació de foils metal·litzats.
 • Servei d'anàlisi de suports i tintes d'impressió, control de qualitat de les matèries primeres de suports de paper i polimèric per a bitllets de banc, precintes de tabac, d'alcohol, segells de correus, títols universitaris, loteria nacional i etiquetes de seguretat.
 • Servei d'assaigs de documents d'identificació i de pagament, es comprova la durabilitat, la resistència i la qualitat de productes d'identificació i de pagament com ara passaports, documents d'identitat, permisos de conduir o targetes de crèdit i dèbit.
 • Servei d'assaigs de bitllets de banc i altres documents de seguretat. Es comprova la durabilitat, la resistència i la qualitat de diversos productes com ara bitllets de banc amb suport paper i polímer, etiquetes de seguretat, xecs bancaris, llibretes d'estalvi, precintes de tabac i alcohol, etiquetes de seguretat i segells de correus.
 • Servei d'assaigs de monedes i metalls. Anàlisi de totes les propietats relatives a la qualitat de les monedes d'euro, monedes de col·lecció (metalls preciosos), així com cospells i aliatges metàl·lics de determinats acers de baix aliatge i altres metalls emprats en molt diversos productes de l'àmbit comercial i de la seguretat.
 • Servei d'anàlisis pericials. Anàlisis de comprovació d'autenticitat de multitud de productes de seguretat existents en el mercat mitjançant la comparació de la mostra dubitada amb mostres de referència o originals.
 • Servei de meteorologia, calibratge i garantia de qualitat. Tots els equips de mesura de l'FNMT-RCM compten amb els certificats de calibratge corresponents.

Contacte