Medalles a mida

Medalles a mida

Medallas y Grabados a Medida
 
L'FNMT-RCM, juntament amb la seva producció tradicional de bitllets, monedes i efectes timbrats realitzats amb la tecnologia més avançada, ha incorporat altres productes de nova generació, com són les targetes intel·ligents, els documents d'identificació, la certificació electrònica, etc.
 
Això no obstant, no ha volgut abandonar les línies de producte artesanals i de disseny artístic, que sempre li han aportat un prestigi ben guanyat a través de la seva dilatada història que es remunta almenys a finals del segle XV.
 
Entre aquestes activitats destaquen fonamentalment les medalles.
 
Les possibilitats que ofereixen son pràcticament il·limitades, atès el seu caràcter artístic. Tanmateix, en les línies que segueixen es fa referència concreta a la producció més habitual d'aquesta FNMT-RCM, tot i que sempre en disposició d'adaptar-se a les necessitats puntuals de cada client.
 

De la mateixa manera que les monedes, les medalles acostumen a ser discs de metall (or, plata, coure...) encunyats per ambdues cares.

La medalla és un producte que neix d'una idea que es va transformant en un llenguatge artístic a través de passos com el disseny, el modelatge (baix relleu) i l'encunyació de la peça. En tots aquests passos intervé l'artista (gravador), que va donant les pautes adequades perquè el resultat final sigui de gran qualitat, formant part  del mateix la mida de la peça (fins a 80 mm de diàmetre) i el relleu del modelatge (d'1 dècima de mil·límetre a 3 mil·límetres de gruix).
 
L'FNMT-RCM encunya medalles d'or, plata, coure, etc. amb diferents acabats i diàmetres. L'acabat pot ser en brillantor mirall, mat o patinat (plata i coure), i els dos primers es poden combinar en la mateixa peça.
 
El gruix de la medalla és conseqüència de les necessitats tècniques i estètiques de l'encunyació i està en funció del diàmetre. Tot i que es pot fabricar qualsevol diàmetre entre 10 i 80 mm, n'hi ha alguns que, per raons d'estandardització, resulten més econòmics.
 
Abans però de qualsevol encunyació, cal fabricar els encunys. Una vegada se'n disposa, es poden utilitzar per encunyar medalles de la mateixa mida en metalls diferents i per a reencunyacions posteriors.
 
Des del seu origen, la medalla es configura com un objecte de luxe amb característiques peculiars que la defineixen: intencionalitat artística, absència de valor legal de circulació i justificació en la commemoració d'un fet o exaltació d'un personatge, fet que confereix a la medalla tot el seu sentit.
 
Les possibilitats que la medalla brinda van ser aprofitades per sobirans i senyors per enaltir la seva persona i gestes memorables, i en l'actualitat serveix com a vehicle de cultura, premi i promoció de qualsevol tipus d'activitat o institucions.
 
La medalla com a art manté un rang important en el panorama artístic, i la proposta constant de renovació és la seva millor garantia.
Medalla Suerte de Varas
 
L'FNMT-RCM posa la seva creativitat i tecnologia a disposició d'empreses i organismes per fer encunyacions de medalles amb caràcter commemoratiu, de regal o per a la seva comercialització.
 
Al marge d'encàrrecs concrets, la creativitat dels gravadors de l'FNMT-RCM es desenvolupa en forma de medalles pròpies, comercialitzades pel Museu Casa de la Moneda, que també es poden utilitzar amb les mateixes finalitats ja descrites.
 
Finalment, les possibilitats de presentació són molt diverses: des d'una bossa almoinera o una càpsula de plàstic, fins a un estoig de pell. En tots els casos la personalització és factible amb el motiu que es desitgi.
 

Medalla Forja

Algunes d'aquestes peces, mostres de l'art medallístic de l'últim mig segle, poden estar esgotades atès el temps que fa que es troben en el mercat. Això no obstant, l'FNMT-RCM pot fer reencunyacions d'aquestes obres en gran relleu en un diàmetre de 60 mm. Entre elles es troben les series de D. Quixot, El Mar, La Tauromàquia, etc., així com les dedicades a rius, ciutats, oficis tradicionals, pintors, escriptors (i els seus personatges) i altres personalitats destacades.
 
El disseny el pot dur a terme l'equip especialitzat de gravadors de l'FNMT-RCM a partir dels motius -o simplement idees- proporcionats pel client, o bé pot encunyar dissenys realitzats per altres artistes.